Hasan Faydasıçok Eğitim Vakfı’nı ve ulaşmak istediği amaçları hem biz daha iyi anlamak hem de okuyucularımıza iletmek istediğiniz mesajları buradan aktarmak istiyoruz.

Dilerseniz öncelikle Hasan Faydasıçok Eğitim Vakfı’ndan bahsedelim. Vakfı bize biraz anlatır mısınız? Nasıl ve ne amaçla kuruldu?

53 yıldır sektörün içinde bir şirket olarak sanayiye yaptığımız katkının yanında eğitimin ülke kalkınması için çok gerekli olduğu bilincindeyiz. Yıllarca verdiğimiz burs desteklerini daha kurumsal bir yapı altında toplamak, eğitimde fırsat eşitliği sağlamak ve özellikle projeler oluşturarak gençlerimizi yarınlara hazırlamak amacıyla 2016 yılında Faydasıçok Vakfını kurduk. Faydası çok olmak hem aile olarak hem de şirket olarak en önemli değerlerimizdendir. Bu yüzden gençlerimizin hangi konuda desteğe ihtiyacı varsa bizler o konuda katkı sağlamak için çalışıyoruz. Hayalimiz özgüveni yüksek, çağdaş, fark yaratan, değer katan, üreten, çok yönlü gençlerimizle beraber ülkemizi daha güzel yerlere taşıyabilmektir. 2017 yılında mühendislik eğitimi alan kız öğrencileri destekleyen Sedefteki İnciler projesini hayata geçirdik. Bu sene de İz Bırakanlar adını verdiğimiz ikinci bir projeyi başlattık. Aslında bizim farkımız şu, öğrencilerimizle sadece burs veren bursiyer ilişkisi kurmuyoruz. Bunun yanında sevgi ile bağ kurarak bir topluluk oluşturmak arzusundayız. Bu sene 200 bursiyerimizle, mezunlarımızla, mentorlerimizle, gönüllülerimizle beraber büyük bir aile olduk.


2016’dan bugüne vakfınız gençleri nasıl destekledi, onlarla nasıl çalıştınız biraz bahseder misiniz?

Projelerde öğrencilerimize sadece maddi destek vermiyoruz manevi olarak da onların yanındayız. Kişisel gelişimleri bizim için çok önemli. Fark yaratabilmeleri için 21.yy yetkinliklerine sahip olmaları gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için mentör programı, koçluk programı, akademi, staj ve istihdam desteğinden oluşan bir program yürütüyoruz. Bursa başvurdukları andan itibaren öğrencilerimiz bir programa dahil olduklarını biliyorlar. Bu yüzden bizim öğrencilerimizden beklentimiz akademi eğitimlerine katılmaları, mentörleriyle düzenli görüşmelerini yapmaları ve bir sivil toplum kuruluşunda gönüllü olarak çalışarak erken yaşta toplumsal fayda bilincine sahip olmaları. Ayrıca bizim olmazsa olmazımız bursiyerlerimizin gönüllü çalışmalar yapmaları ve kişisel gelişimlerine odaklanmalarıdır.     


Biraz da bursiyerlerden bahsedelim. Bu süreçte bursiyerleriniz nasıl yol kat ettiler? Onlarla iletişiminiz nasıl sürüyor?

İncilerimizin vakıf bünyesinde katılmış olduğu eğitimler, mentör-menti çalışmaları, staj desteği ve sosyal- kültürel etkinlikler onların kişisel gelişimine katkı sağlamaktadır.  Böylece İncilerimiz edinmiş oldukları tecrübe ve network ile iş hayatında aktif olarak yer almaktadırlar.  Programdan mezun olan öğrencilerimiz İnci Köprüsü adını verdiğimiz mezunlar kulübü ile bağlarını devam ettirmektedirler.


2021 yılında açılacak bursunuzdan da bahsedelim. Öncelikle bursunuz ne zaman açılıyor?

2021/2022 eğitim dönemi burs başvurularımız 15-20 Eylül tarihleri E-Bursum platformu üzerinden alınacaktır.


Yeni bursiyer adaylarınıza söylemek istediğiniz bir şeyler var mı? Mesela başvuru yaparken nelere dikkat etmeliler?

Öncelikle başvurusu esnasında istenen belgelerin eksiksiz olması ve doğruluğu bizim için çok önemli. Ek olarak adayların Sedefteki İnciler programının sadece burs verme amaçlı olmayan bir programa dahil olacaklarını ve program kapsamında; eğitim, mentörlük, staj gibi farklı donanımlar kazandıkları bir program olduğunu bilerek bu bilinçle başvurmalarını bekliyoruz.


Değerlendirirken hangi kriterleri önemsiyorsunuz?

İnci adayında; maddi ihtiyaç, akademik başarı, iletişim kabiliyeti, sosyal farkındalık gibi kriterler aranmaktadır.


Hasan Faydasıçok Eğitim Vakfı’nın önümüzdeki senelerde farklı planları var mı?

Faydasıçok Vakfı olarak eğitim alanında gençlerin ihtiyaçlarına göre yeni projeler üretmeye devam edeceğiz.


Yeni başvuracak adaylara ve bize söylemek istediğiniz son bir şey var mı?

Burs programımıza başvuracak tüm adaylarımıza eğitim hayatlarında başarılar dileriz. Ayrıca E-Bursum platformuna bursiyer seçme süreçlerimize vermiş olduğu destek için teşekkür ederiz.

Microfon Blog’da birçok röportaj var. Sende diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsin. Vakıf ve dernek bursları doğası itibariyle çok çeşitlidir. Burs arıyorsan en doğru adres Microfon. Sitemizde başvurularını kafan karışmadan, açık ve anlaşılır biçimde yazılan rehberlerimiz aracılığıyla kolayca yapabileceksin. Bu kurumlara dair güncel yazılarımızı ve sitemizi gözden geçirmeni öneririz. Burs Ara kısmında güncel olan tüm burslara ulaşabilirsin.